[blog] Over secularisatie en je bucketlist

Druk, druk, druk zijn is niet meer hip. Waarom is iedereen het dan nog steeds? 

Er schijnt een verband te zijn met techniek en secularisatie. In dit blog: scherpe vragen, geen antwoorden, maar wel een uitnodiging.

Ook ik ervaar het leven als druk, soms té druk. Ik moet van alles:
Ik moet werken, voldoende uren maken en daarin ook creatief en vernieuwend zijn. Ik moet voldoende tijd thuis zijn en echte aandacht hebben voor mijn kinderen.
Ik moet sporten, iets betekenen voor de samenleving, duurzaam zijn, milieubewust, vrienden en familie niet verwaarlozen, regelmatig qualitytime met mijn partner, vrije tijd met leuke dingen en nieuwe ervaringen opdoen…. en natuurlijk al deze dingen regelmatig posten op facebook (met een stralende foto erbij).
O ja, en ik moet ook bijhouden welke geweldige dingen jullie allemaal doen in jullie opwindende en fantastische leventje 😉

Maar van wie moet ik dat eigenlijk? Van mijzelf of komt die druk van buitenaf?

Wist je dat sociologen uit de jaren ’60 van de vorige eeuw dachten dat wij ons te pletter zouden gaan vervelen? Want door de nieuwe techniek nam de vrije tijd alleen maar toe. Maar niets is minder waar. We zijn nog nooit zo druk geweest. Hoe komt dat?

Is het de nieuwe techniek die ons opjaagt?

Ik denk dat sociale media en de mobiele telefoon een belangrijke oorzaak zijn van onze gekte. Tegenwoordig kunnen we overal werken, en dus doen we het ook. Je kunt altijd en overal je mail checken en via whatsapp continue met elkaar communiceren. Dus doen we het ook.

Toch is de nieuwe techniek niet het hele verhaal. Filosoof Ignaas Devisch (foto) graaft een laagje dieper (lees hier het artikel in dagblad Trouw). Devisch wijt onze gekte aan de secularisatie.

Pardon! De wat?

De secularisatie: het feit dat we niet meer in God en in een leven ná dit leven geloven. Daarom moet alles in dít leven gebeuren. Een goed leven is een leven waar je het maximum uit hebt gehaald. Het mag niet voor niets zijn geweest.

Stilstand is slecht, status quo is saai en wie geen nieuwe dingen doet blijft steken in zijn comfortzone. Devisch denkt dat dat de reden is dat we onszelf zo afpeigeren. Hij zou best eens gelijk kunnen hebben.

Eruit halen wat erin zit!?

Misschien verklaart dat ook wel de populariteit van de bucketlist, je weet wel: de 20 dingen die je absoluut nog wilt doen voordat je dood gaat. Het is een heilige plicht om eruit te halen wat erin zit. Het is dé nieuwe norm… en we gaan er massaal aan onderdoor.

Ik heb geen kant-en-klare-oplossingen. Goedkope antwoorden zijn er niet. Wat ik wel als buurtdominee van HECHT Leidschenveen Ypenburg wil bieden is plekken van bezinning. Plekken waar we reflecteren op ons leven en misschien een laagje dieper graven.

Interesse? Wees welkom! Tenminste ..  als je tijd hebt 😉

door: buurtdominee Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] De minibieb

Saamhorigheid. Het is een ouderwets woord, maar ik weet geen betere. Het zegt namelijk precies waarom ik altijd zo graag in ons straatje in Ypenburg…