[blog] Last van een vol hoofd? Begin je dag in vrijheid  

Ik heb de twee jongsten naar school gebracht. Op de terugweg fiets ik stevig door, terwijl m’n gedachten alle kanten op schieten. Het is weer zo’n dag. Er moet van alles. Ineens moet ik denken aan een zin die ik ergens las. In een blog: ‘de nieuwe dag ontvangen is het begin van vrijheid.’ Ik maak een noodstop ..

Midden op het fietspad sta ik ineens stil. Ik laat de gedachte op me inwerken: ‘de nieuwe dag ontvangen als een geschenk’. Dan is vandaag dus een cadeautje. Voor mij. Wauw! De stress glijdt van me af. Ik adem diep in. Hoor ineens de vogels fluiten en zie hoe mooi de zon weerspiegelt in het water. Het riet golft in de wind. Waarom zou ik krampachtig aan de slag te gaan om deze dag succesvol te maken? Ik wil deze dag laten komen als een geschenk. Wat een opluchting. Ik zou er bijna zin in krijgen…

Eenmaal thuis denk ik er nog wat verder over na. Hoe stap ik normaal zo’n nieuwe dag in? En wat zou er veranderen als ik echt elke dag als een cadeau ontvang?

Als elke dag vanzelfsprekend is … ga je makkelijk klagen

Soms betrap ik mijzelf erop dat ik veel dingen in mijn leven vanzelfsprekend vind: de zon die schijnt, mijn lieve partner, mijn gezonde kinderen, een leuke baan, de veilige omgeving waarin ik woon, een heerlijke boterham, een pittig bakje koffie….

Jammer eigenlijk. Als alles vanzelfsprekend is, gaat de glans gaat er natuurlijk wel een beetje af. En wat erger is: je krijgt de neiging om te gaan klagen als je niet krijgt waar je denkt ‘recht’ op te hebben. Wanneer dingen in mijn werk tegenvallen of als het leven anders loopt dan ik had gehoopt. Klagen is niet alleen vervelend voor een ander, maar ook voor jezelf. Het kost je levensvreugde.

Als je leven je bezit is … schiet je zomaar in de kramp

Misschien ken je ze wel – van die mensen die altijd de regie willen houden, moeilijk kunnen loslaten en altijd gejaagd en jachtig door het leven gaan. Grote kans dat deze mensen het leven zien als hun bezit. En wat je bezit, dat kun je ook kwijt raken.

Helaas, ook dat herken ik bij mezelf. Ik merk dat ik dan bang ben dat mensen een beroep op me doen. Dat maakt inbreuk op mijn agenda. Of de angst dat anderen mijn aandacht willen, waardoor ik te weinig tijd overhoud voor mezelf en de dingen waar ik mee bezig wil zijn.

Als je je leven als bezit ziet, loop je de kans dat je angstig en krampachtig wordt. Jij moet je leven maken. En andere mensen vormen een bedreiging, ze staan zomaar in de weg om het leven te leven zoals jij dat wilt. Die eigen regie klinkt goed, maar ik vraag me af of ik er echt gelukkiger van word.

Als elke nieuwe dag een cadeautje is … leef je blijer

Wat zou ik graag zo in het leven staan. Blij en ontspannen. Oog hebben voor mensen en de natuur om me heen. En altijd ruimte voor de ander. Omdat je elke nieuwe dag een cadeautje is.

Ik zou hier graag in willen groeien. Jij ook? Het lijkt me heerlijk om elke dag vrij op te staan. Het zou me blijer maken, rijker, dankbaar en lichter. En verwachtingsvol: wat is het cadeau van vandaag? Wat heeft deze nieuwe dag voor mij in petto?
Nee, persoonlijk geloof ik daarbij niet in toeval of in het lot, maar in de Schepper die elke nieuwe dag maakt en mij daarin een plekje geeft. Wat een mooie manier om in vrijheid je nieuwe dag in te stappen!

Morgen weer proberen?

HECHT aan en geniet mee!

Op deze site vind je verschillende activiteiten en communities. Zoals PROEF, TRAAG, Ladies Night, JOY’n, DAUW etc. etc. Allemaal plekken waar je mensen ontmoet. Waar je samen kunt genieten van mooie ‘cadeautjes’, zoals lekker eten, mooie ontmoetingen, de natuur enz enz.

Is er iets bij dat je aanspreekt? Hecht aan! Je bent meer dan welkom!

door: Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] De minibieb

Saamhorigheid. Het is een ouderwets woord, maar ik weet geen betere. Het zegt namelijk precies waarom ik altijd zo graag in ons straatje in Ypenburg…