[blog] Geluk, wat is dat eigenlijk?

      Geen reacties op [blog] Geluk, wat is dat eigenlijk?

Nederlanders behoren tot de meest gelukkige mensen op aarde, tenminste als we de onderzoeken moeten geloven. We geven onszelf een dikke 7 als het gaat om hun geluksgevoel. Maar wat is dat eigenlijk: geluk? 

Psycholoog Martin Seligman noemt drie dimensies van geluk: het plezierige, het goede en het zinvolle leven.*

het plezierige leven
Het geluk van een mooie ervaring

‘Plezierig leven’ is de eerste dimensie van geluk. Het draait hier om leuke dingen beleven, om positieve ervaringen. Denk aan een avondje stappen met vrienden, een fijne reis maken, een mooie film zien, een gaaf concert bezoeken. Geluk is gewoon plezier hebben in het hier en nu.
Geluk door een mooie ervaring, dat is iets wat je krijgt.

Gelukkige genen?!

Sommige mensen zijn heel goed in ‘plezierig leven’, anderen hebben daar meer moeite mee. Daar kan je niks aan doen, dat zit in je genen. Echt waar, het schijnt dat je dat al bij je geboorte van je ouders te hebben meegekregen. Er valt ook niet zoveel aan te veranderen; de een kan nu eenmaal gemakkelijker genieten dan de ander.
Je moet dus een beetje geluk hebben, wil je geluk kunnen ervaren 😉

het goede leven
Doen waar je gelukkig van wordt

Geluk is ook dat je je talenten kunt inzetten en je sterke punten kunt ontwikkelen. Doe je de dingen die bij je passen en die je leuk vindt? Misschien ken je dat wel: als je iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, vliegt de tijd. Je komt in een flow.
Geluk heeft ook te maken met wat je doet, doen wat bij je past.

het zinvolle leven
Geven als bron van geluk

Je inzetten voor anderen, veel mensen worden daar gelukkig van. Je leven draait dan niet alleen om jezelf, je zet je in voor medemens, de dieren of het milieu. Denk hierbij aan het ouderschap (de zorg voor de kinderen), vrijwilligerswerk of een betaalde baan.
Geluk draait niet alleen om wat je krijgt of wat je doet, maar ook om wat je geeft.

Gelukkig zijn zonder het te voelen?!

Ervaring, doen en geven. Dat zijn de drie dimensies van geluk. Ik vind het een mooi onderscheid. Het laat zien dat ‘gelukkig zijn’ niet alleen maar gaat om het ervaren van positieve emoties in het hier en nu.

Bij de laatste twee dimensies van geluk, doen en geven, gaat het helemaal niet om een constant gevoel van blijdschap. Je kunt dus best heel gelukkig zijn, ook al voel je dat even niet zo.

Hoe gelukkig ben jij?

Neem eens even een moment voor jezelf. Sta eens even stil bij deze drie dimensies van geluk.

Ben jij gelukkig? Met andere woorden: ervaar jij je leven als plezierig, goed en zinvol?
Zou het kunnen dat je leven op dit moment niet echt plezierig aanvoelt, maar dat het toch goed en zinvol is?
Zou het kunnen dat je, zonder het te voelen, toch gelukkig bent?

Dat zijn nou typisch vragen om eens over door te denken of met iemand over door te praten. Vanavond met je partner op de bank, bij een borrel met je buren of bij één van de HECHT-activiteiten als het TRAAG-dinerDAUW Stiltewandelingen of een Ladies Night.

Welkom!

door: Geloofspionier Arnout Francke

Bron: ontleend aan Mooi Werk van Ben Tiggelaar

 Arnout Francke werkt als buurtdominee in en voor HECHT Leidschenveen Ypenburg. Zijn doel: ontmoeting en verbinding creëren. Arnout ontmoet je graag om door te praten over het onderwerp van dit blog of wat je ook maar op je hart hebt. Liefst bij een goede bak cappuccino 😉
Laat een reactie achter onder dit blog of mail naar Arnout@HECHT-LvYp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.