[blog] Aftervakantie-stress? Ga DOEN!

Ken je dat gevoel van frisse tegenzin of zelfs aftervakantie-stress? Je bent niet de enige. Gelukkig zijn er stressbusters, manieren om het ontspannen vakantiegevoel wat langer vast te houden. Daar hoort eindeloos op de bank hangen en series kijken trouwens niet bij.

Na elke vakantie heb ik moeite om op te starten. Niet alleen op het werk. De hele mallemolen begint weer: vroeg opstaan, school, sporten, muziekles, zwemles enz enz. En voor je het weet verdwijnt dat ontspannen vakantiegevoel als sneeuw voor de zon.

Nu is een beetje tegenzin om weer aan de slag te gaan niet erg. De zin komt vanzelf wel, toch? Het is lastiger als je echt stress ervaart. Wat zou je daar tegen kunnen doen?

De 5 stress-busters van Erik Scherder

Er is veel onderzoek verricht naar stress en hoe je dat tegengaat. Neuro-wetenschapper Erik Scherder heeft ontdekt dat ‘niksen’ en ‘bankhangen’ niet helpt. En vakantie eigenlijk ook niet.  Eenmaal terug zit je binnen de kortste keren weer op je oude stressniveau.

In een YouTube-video (link) noemt Scherder 5 busters die wél helpen tegen stress:

1.      muziek luisteren

2.      regelmatig bewegen

3.      empatisch bezig zijn

4.      nieuwe dingen doen/leren en

5.      voldoende slapen

Als je in je weekritme ruimte maakt voor deze stress-busters heeft dat een positief effect op de overbelaste delen van je brein. Oftewel, je wordt er een gelukkiger en blijer mens van.

Geven maakt gelukkiger

Als je Erik’s lijstje langsloopt ontdek je dat 4 van de 5 busters vooral op jezelf gericht zijn: luisteren, bewegen, leren en slapen.
Maar nummer 3 gaat over je medemens: empatisch bezig zijn. Interessant. Als je je verdiept in je medemens, aardig bent en aandacht geeft aan een ander, word je daar dus zelf ook beter van. Een win-win situatie!

Dat doet me denken aan een mooie uitspraak van Jezus: “Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.” Jezus had een diepe kennis van de menselijke ziel en geest. Hij leefde niet in een wereld van meten = weten. Zijn uitspraak was niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar uit eigen ervaring. Hij was iemand die ontdekt had dat je echt gelukkig bent als je je tijd en geld weggeeft aan een ander.

Lijkt me een experimentje waard, toch? Als Jezus én Erik Scherder het zeggen…

Beat de stress, ga DOEN

Bij HECHT Leidschenveen-Ypenburg gaan we iets nieuws doen (nóg een stressbuster). We willen zo’n 6 keer per jaar met een groep mensen aan de slag voor wijkgenoten. Iets ondernemen, of klussen, wat er maar nodig is. HECHT DOEN wil vooral tijd en aandacht geven aan mensen in de wijk.

Doe je mee? Je wordt er vast een gelukkiger mens van 😉

Meer weten over of aanmelden voor HECHT DOEN? Klik hier!

door: buurtdominee Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] De minibieb

Saamhorigheid. Het is een ouderwets woord, maar ik weet geen betere. Het zegt namelijk precies waarom ik altijd zo graag in ons straatje in Ypenburg…