[blog] Waarom je je buren moet (leren) kennen

‘Zo, jij hebt écht een netwerk!’ zei Eric, toen ik voor deze jonge wijkgenoot een lift probeerde te regelen. Hij heeft gelijk. Ik ken aardig wat mensen die best een keertje willen rijden voor een ander. Eric heeft nauwelijks een netwerk. Maar hij kent mij. En hoe ging dat spreekwoord ook alweer: ‘Een goede buur is beter ..’

Wie kent een goede tuinman?
Van wie is dit eenzame stepje?
Weet iemand wat de gemeente van plan is met dat veldje?
Zomaar wat berichten die langskomen in de Facebook-groep van onze wijk. Ik vind het fantastisch om onderdeel te zijn van dit netwerk, waarin buren elkaar helpen, tips geven en spullen delen die ze over hebben. En ik maak er graag gebruik van.

Koffie drinken

Zo belandde ik van de week in de huiskamer van een buurvrouw, 150 meter verderop in de straat. Ze had een tafeltje over dat ik wel weer kan gebruiken voor het kerstontbijt, straks in december. Ik mocht ‘m zomaar meenemen. Gratis. Dus ik nam een bloemetje voor haar mee ;-).

We raakten aan de praat over de wijk en ontdekten dat we al 15 jaar in dezelfde straat wonen. Zonder elkaar te kennen. Ze liet me het fantastische uitzicht vanaf haar balkon zien, vertelde over haar leven, dat niet altijd makkelijk was. En ze beloofde een keertje koffie te komen drinken. Bel maar gewoon aan, zei ik, ik woon bij de minibieb. Ik hoop echt dat ze het doet.

We hebben anderen nodig

Wat is het toch? Waarom word ik hier zo blij van? Mensen zijn kuddedieren, zeggen ze. We hebben anderen nodig. Hoeveel? Het is onderzocht, jawel, en je schijnt maximaal 200 mensen te kunnen kennen. Niet alleen van gezicht, maar dat je ook echt iets van hen weet. Volgens mij zijn het er meer. Ik heb een grote familie, vrienden, kennissen, buren, collega-ondernemers, wijkgenoten etc.

Maar goed. Is het belangrijk hoeveel mensen je kent? Nee, eigenlijk niet. Als je maar een handvol mensen in de buurt hebt die je om hulp kunt vragen. Het gaat om mensen die je kent, die op hun beurt weer andere mensen kennen, die weer andere mensen kennen. Dat is je netwerk. En het begint bij je buren.

De kracht van ontmoeting

Heb je een groot netwerk in de wijk?
Super! Zet het vooral (ook) in voor de mensen om je heen.

Heb je een klein netwerk?
Geen probleem. Zoek als het nodig is gewoon hulp bij mensen met meer contacten.

Wil je je netwerk vergroten en mensen in de buurt leren kennen?
Hecht aan bij HECHT! Want een sterk netwerk begint waar mensen elkaar ontmoeten. We noemen het: de kracht van ontmoeting en daar we geloven heilig in.

door: Ineke Kouwenberg

Ineke Kouwenberg

Ineke Kouwenberg

Zelfstandig ondernemer Ineke Kouwenberg woont sinds 2003 in Ypenburg. Ze is getrouwd met Marcel en moeder van twee volwassen zoons. Voor HECHT ‘doet’ Ineke de communicatie. Ze organiseert ook de DAUW stiltewandelingen.

Meer blogs

[column] De minibieb

Saamhorigheid. Het is een ouderwets woord, maar ik weet geen betere. Het zegt namelijk precies waarom ik altijd zo graag in ons straatje in Ypenburg…