[blog] Domweg gelukkig in Leidschenveen Ypenburg?!

geluk hecht leidschenveen ypenburgHoe gelukkig ben jij, op een schaal van 1 tot 10? Als je in het Haagse deel van Leidschenveen Ypenburg woont, heb je een beetje pech. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Hagenaars, net als andere stedelingen, gemiddeld lager scoren op de geluksladder. Gelukkig lees je in dit blog hoe je gelukkig(er) wordt. 

de 3 belangrijkste geluksfactoren

Waar word je eigenlijk gelukkig van? Bureau Motivaction heeft er onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat werk een belangrijke geluksfactor is. Een baan kan je heel veel bieden, zoals beroepsplezier, geld, aanzien en sociale contacten. Het hoeft trouwens geen betaald werk te zijn. Volgens de onderzoekers van Motivaction is vooral het ‘bezig zijn’ belangrijk; niet stilzitten maar actief een bijdrage aan iets leveren.

De tweede belangrijke factor blijkt optimisme. Optimistische mensen ervaren een groter geluk: nieuwe dingen doen, initiatief nemen en een positieve kijk op het leven maken je gelukkiger.

Maar, de allerbelangrijkste geluksfactor blijkt toch te zijn: sociale contacten. Mannen en vrouwen die hoog scoren op geluk hebben vaker contact met anderen. Geluk en relaties versterken elkaar.

Ik vind het opvallend dat ‘alleen met jezelf bezig zijn’ niet het hoogste geluk oplevert. Navelstaarders scoren over het algemeen laag op de geluksschaal. Bij gelukkige mensen staat juist het denken om anderen hoog genoteerd.

de 3 belangrijkste factoren van ONgeluk

Je zou nu kunnen denken dat je je eigen geluk redelijk eenvoudig kunt organiseren: wees actief, ga nieuwe dingen doen en investeer in je contacten en relaties. Toch is dat niet het hele verhaal. Er zijn namelijk ook grote ongeluksbrengers in ons leven. De top 3 van ongeluksfactoren: gezondheidsproblemen bij jezelf of anderen, de dood van een naaste en (echt waar!) slecht weer.

gelukkig ondanks het slechte weerOp deze top 3-factoren heb je helaas heel weinig invloed. Natuurlijk, een gezonde levenstijl is een keuze, maar iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die supergezond leefde en toch ernstig ziek werd. Op dit terrein is je eigen invloed heel beperkt.
En wie heeft iets te zeggen over het leven van zijn/haar naaste? Hier is onze invloed nog geringer: een ongeluk zit nog steeds in een heel klein hoekje. En over regen en zonneschijn? Daar heb ik al helemaal niets over te zeggen.

Hoe je gelukkig(er) wordt

Geluk is dus lang niet altijd maakbaar, hoe je ook je best doet. Dat is meteen ook het geheim. Om te kunnen genieten moet je een beetje kunnen loslaten. Anders ga je je zorgen maken of je jouw geluksgevoel wel kunt vasthouden. Of krampachtig je best doen om gelukkig te zijn.

Mijn les: geluk kun je niet maken, je moet het ontvangen.

Mijn ervaring is dat je pas echt kunt genieten als je loslaat en de kwetsbaarheid van geluk onder ogen durft te zien. Genieten van het moois dat je in je leven ontvangt, dat is voor mijzelf de kern van mijn leven als christen.

Loslaten en genieten is een levenskunst. Niet eenvoudig, maar zeker de moeite waard. Ik heb op dat gebied nog een hoop te leren. Gelukkig maar.

door: buurtdominee ds. Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…