[column] Fuut, fuut, fuut. En nog eens fuut.

Het gaat niet om de bestemming … het gaat om de reis.
Je kunt de golven niet stoppen … maar je kunt wel leren surfen.
Ken je dat soort Facebook-wijsheden? Ik kreeg er altijd een beetje de kriebels van. Tot ik van de week weer een aanval van slapeloosheid. En dat leverde iets heel moois op. Iets met futen.

Slapeloosheid. Ik kende het niet tot een paar maanden geleden. Ineens lag ik halve nachten te draaien in m’n bed. En maar malen in m’n kop. Ze zeggen dat het door de overgang komt, ik hoop dat dat betekent dat het vanzelf overgaat. Zou fijn zijn. Tot die tijd houd ik me bezig met ontspanningsoefeningen, kopjes warme melk, nachtelijke Wordfeud-sessies en, af en toe, een flinke dosis zelfmedelijden.

Afgelopen donderdag was het weer raak. Voor m’n gevoel had ik de hele nacht nauwelijks een oog dichtgedaan, maar om 5 uur was het echt helemaal over. Klaarwakker en doodmoe tegelijk. Ik vond mezelf weer knap zielig. Ineens hoorde ik zo’n Facebook-wijsheid in m’n hoofd. Of was het zo’n beroemde oneliner van John Cruyff? Hoe dan ook, ik dacht “elk nadeel heeft z’n voordeel”. Okay, stel dat het waar is. En als belachelijk vroeg wakker worden dan het nadeel is, welk voordeel hoort daar dan bij? Ik wist het meteen: om deze tijd is het Bieslandse Bos nog leeg! Dus ik sloop uit bed, trok m’n hardloopkloffie aan en ging naar buiten.

Ik heb een fantastisch rondje gelopen. Het was lekker fris en lekker rustig. De vogels zongen, de lucht was intens blauw en het gras supergroen. Het was heerlijk!

Tegen half zeven uur wandelde ik terug langs een sloot. Er zwom een fuut en ja hoor, ze had twee kleintjes op haar rug. Ze sliep nog half (zij wel!) en bleef rustig dobberen. Ik dacht: ‘het is nog vroeg, ik heb alle tijd om dat tafereeltje eens rustig te bekijken’. Ik plofte met m’n billen op de steiger en na een paar minuten piepte er ineens een derde kopje onder de veren vandaan. Fuut, fuut, fuut en nóg een fuut dus! Een cadeautje.

Mijn conclusie? Het klopt: elk nadeel heeft z’n voordeel! Dankzij mijn slapeloosheid heb ik alle tijd om ongestoord te genieten van de natuur op z’n aller-allermooist. En ik zag een wondertje! Daar word je toch blij van!

DAUW

Wil je ook eens ervaren hoe mooi de natuur rond onze wijken kan zijn? Vooral s morgens vroeg? Loop dan eens mee met onze DAUW Stiltewandeling op zondag. Die begint weliswaar niet om half zeven uur, maar wel om 8 uur. Een ontmoeting met de natuur, jezelf en elkaar. Zie je daar? www.hecht-lvyp.nl/dauw

door: Ineke Kouwenberg

Ineke Kouwenberg

Ineke Kouwenberg

Zelfstandig ondernemer Ineke Kouwenberg woont sinds 2003 in Ypenburg. Ze is getrouwd met Marcel en moeder van twee volwassen zoons. Voor HECHT ‘doet’ Ineke de communicatie. Ze organiseert ook de DAUW stiltewandelingen.

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…