[blog] De baan van je leven?!

Werk is belangrijk. Een baan moet niet alleen leuk zijn, maar ook inspirerend en uitdagend. Toch? Dat was vroeger wel anders. Toen was werk nog gewoon werk. Je was allang blij dat je een baan had. Zijn we nu beter af? Buurtdominee Arnout Francke op zoek naar de zin van werk.

Welk cijfer zou jij je huidige baan geven? De kans is groot dat je ergens tussen 6 en 7 zit. Want er is altijd wel wat. Je werk kan een leuke uitdaging zijn, maar je salaris is te laag. Of de werkdruk te hoog. Of allebei.

Een 6½ gemiddeld. Hoe kan het dat we ons werk maar net een voldoende geven. Zijn al die banen echt zo belabberd? Of verwachten we er misschien te veel van?

Elk jaar wisselen zo’n 300.000 mensen van baan, nog veel meer werkende dromen van een carrièreswitch. “In mijn vriendenkring is niemand echt gelukkig met zijn werk,” zegt Merel (28) in een artikel in Financieel Dagblad (link).

Moet je gelukkig worden van werken?

Filosoof Alain de Botton schreef een boek over werk: Ode aan de arbeid. Hij ziet daarin één bijzonder kenmerk is aan moderne arbeid: de overtuiging dat werk ons gelukkig moet maken. Die gedachte is redelijk nieuw.

Nog niet eens zo heel lang geleden was werk een noodzakelijk kwaad. Als je nog een opa hebt moet je hem maar eens vragen hoe leuk en inspirerend zijn baan vroeger was. Grote kans dat hij je wat meewarig aankijkt en zegt: ‘Meisje, ik was al blij dat ik een baan had. Ik moest mijn gezin onderhouden.’

Bij ons, moderne mensen, is dat echt anders. Bij ons is de overtuiging gegroeid dat de weg naar zinvol leven via de ‘werk-poort’ loopt. En dan het liefst betaald werk.

Werk is dus een gigantische zingever. Sterker nog, onze baan bepaalt onze identiteit, wie we zijn. Wat vertellen mensen als eerste bij een voorstelrondje? Niet waar ze vandaan komen, maar wat ze doen.

Voldoening en onrust

Okay. Maar is dat een probleem? Niet direct. Je kunt heel veel voldoening uit je werk halen. Gelukkig wel. En er is keuze in overvloed. Tenminste, zo lijkt het. Het maakt ook dat wij eisen stellen aan ons werk. Een baan moet leuk, uitdagend en inspirerend zijn. Ja, toch?!

Veel mensen zijn continu bezig met vragen als: Kom ik hier wel tot mijn recht? Kan het niet wat uitdagender? Ben ik al toe aan een volgende stap? En wat dan?

Werk is een bron van geluk én van onrust, tegelijk. De vraag is: wat doet dat allemaal met ons – van binnen?

Dit soort vragen triggert mij, als buurtdominee. Ik ga graag in gesprek over wat ik  trage vragen noem. Vragen waarop je niet zomaar een antwoord vindt. Zoals: Wat verwacht ik van mijn baan? Wat maakt het leven betekenisvol? Waar doe ik het allemaal voor? Trage vragen zijn lastig, alles komt ter discussie te staan. Je hebt er lef voor nodig.

Heb jij het lef?

Ik ben op zoek naar mensen met lef. Mensen met wie ik in gesprek mag, die ik mag bevragen tijdens een zgn. diepte-interview. Je krijgt dan 3 trage vragen van me. Wat vind je van onze wijk Leidschenveen Ypenburg, wat vind je echt belangrijk in je leven en heb je iets met zingeving of geloof?

Waarom? Om de ontmoeting. We geloven als HECHT in de kracht van ontmoeting. Ik wil daarbij graag naar je luisteren en van je leren. En wie weet, leer je ook nog iets van mij.

Zin in zo’n ontmoeting rond trage vragen? Meld je aan, mail naar arnout@hecht-lvyp.nl.

Als je het lef hebt, tenminste ?.

Door: buurtdominee Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…