[advent-blog] Wachten is gezond

Het begint steeds eerder. Pepernoten in augustus. Oliebollen in de herfstvakantie. En, ja, ook bij ons staat de kerstboom al te schitteren in de kamer. Op 4 december. En waarom niet? Nou, misschien omdat het advent is? Advent is oorspronkelijk een tijd van wachten. En .. zeg ik tegen mezelf: dat zou best eens gezond kunnen zijn.

Lang geleden, toen de dagen nog echt donker waren, zetten mensen de kerstboom ook al begin december op. Maar, ze staken de kaarsjes nog niet aan. Dat gebeurde pas met Kerst. Geen dag eerder! Zo werd de Adventstijd, de vier weken voor Kerst, echt een tijd van wachten. Je keek ernaar uit, straks mogen de lichtjes aan! Tot die tijd zat je ‘in het donker’ de dagen te tellen. Te verlangen naar het licht.

Geduld is niet onze beste kwaliteit

Wie weet nog wat wachten is? We bepalen ons eigen ritme. Onze verlangens bevredigen we meteen, vaak met maar één druk op de knop. Vandaag voor 23 uur besteld, morgen in huis. Of desnoods vandaag nog. Dat is natuurlijk handig, maar er gaat ook veel verloren. Geduld, afzien van… het zijn niet onze beste kwaliteiten.

Advent zet je stil en helpt je verlangen naar licht

In de christelijke traditie heeft men daar iets moois op gevonden: de adventkalender. Dat heeft niet heel veel te maken met de chocolade-, bier- of kraslot-kalenders die nu in de winkels liggen. Allemaal prima, maar ik bedoel nu een adventkalender die je helpt om heel bewust van het donker naar het licht toe te leven. In dit traditie steek je elke zondag een extra kaars aan. De eerste week één, dan twee, dan drie .. zo wordt het elke week een stukje lichter. Tot het echt Kerst is.

Dat lage tempo, dat wachten op een volgend lichtje, dat heeft iets gezonds. Werkt zuiverend. Niet ineens alle lichten aan, maar leren wachten. En stilstaan bij het donker, dat er ook is. Advent is niet oppervlakkig. Het zet je ook stil bij ellende, onrecht en eenzaamheid in de wereld. Ver weg, maar ook dichtbij. En bij de duistere kanten van je eigen leven – veroordeling, afgunst, gebrek aan liefde en echte aandacht.

De adventkalender leert je wachten en verlangen naar het Licht. Het is een gezond ritme. Elk jaar weer, vier weken van geduld en afwachten. Maar dan .. dan is het ook echt kerstFeest! Met een hoofdletter.


Doe mee met de ‘omgekeerde adventkalender’
want … Advent is ook een tijd om iets te delen!

Advent is een tijd van wachten, maar ook tijd om iets te doen. Daarom organiseert HECHT samen met de Voedselbank de ‘Omgekeerde Adventkalender’ voor onze stadsgenoten in Moerwijk.
Je kunt meedoen door elke dag tot kerst 1 item in een grote boodschappentas te verzamelen. Voor een gezin, alleenstaande of stel dat het echt nodig heeft. Een mooie manier om dagelijks even stil te staan bij je medemens. Om te geven of te ontvangen. Het is allebei even belangrijk. Een mooi ritme op weg naar Kerst.

Meedoen?!
Wil je ook een gezin/huishouden in de stad verrassen met een kerstpakket? Welkom!
Lees meer op onze actiepagina of meld je direct aan via advent@hecht-lvyp.nl. Je krijgt dan snel alle informatie in je mailbox.

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…