BLOG | Over brownies en opladen

Vrijdagavond. Na een drukke week start het net zo volle weekend met de Ladies Night. Dat is op zich gezellig, maar heb ik er vanavond genoeg energie voor? Met een brownie in de hand vis ik een theezakje uit de doos. Dan valt mijn oog op het label, dat me een heel toepasselijke vraag stelt: waar laad jij van op?

Misschien herken je het wel, dat er leuke dingen in je agenda staan waar je stiekem een beetje tegenop ziet. Omdat je lijf moe is of omdat je hoofd te vol zit.
Maar, ik weet hoe het gaat. Zodra de dames binnenstromen, de tafel met meegebrachte lekkernijen voller raakt en het geklets de woonkamer vult, dan verdwijnt dat gevoel wel. Zeker nu één van de ‘Ladies’ trakteert op haar overheerlijke zelfgebakken brownies (sluikreclame alert!). We doen nog een rondje thee en ineens zie ik dat labeltje met die ene vraag.

De meeste labeltjesvragen zijn alles behalve origineel. Maar deze blijft haken. Even later gooi ik de vraag in de groep:

Waar laad jij van op?

Het rare is dat wij, allemaal volwassen vrouwen, het best een lastige vraag vinden. Waar krijg je nou energie van? Is het een gezellige avond zoals vanavond? Zo’n luisterend oor en een plek waar je gezien wordt, helpt dat echt om er weer even tegenaan te kunnen? Of hebben we liever een avondje voor onszelf alleen? Laad je je op door te sporten of een nieuwe hobby beoefenen? Of wordt dat ook weer een ‘moetje’? De meeste vrouwen blijken flink wat ballen in de lucht te houden, hoe plan je dan zo’n avondje voor jezelf? We komen er niet uit. Al ontdekken we wel dat wij vrouwen best wel eens vergeten om voor onszelf te zorgen. 

De volgende morgen als ik bezig ben de laatste dingen van de Ladies Night op te ruimen komt mijn dochter van 8 de kamer in, ze vindt het theezak-labeltje nog op tafel. “Waar laad jij van op?” leest ze hardop. Ik vertel haar eerlijk dat wij het de avond ervoor een lastige vraag vonden. Ik ben benieuwd wat haar antwoord zou zijn.
“Nou, simpel toch?” zegt ze. “Opladen is jezelf aan de stekker leggen, net zoals ik doe met mijn tablet. En dan zet ik hem op slaapstand. Dus om op te laden moet je gewoon even gaan slapen.” 

Simpel toch?

Inderdaad, simpel, en ook heerlijk logisch. Slaap is ons ingeprogrammeerde oplaadmoment. Wat is het fijn en belangrijk om goed te slapen!
Ikzelf ben een avondmens. Daardoor ga ik vaak best laat naar bed en met een peuter die met de zon wakker wordt, zijn goede, lange nachten erg schaars voor mij. En als ik dan lig wil ik nog wel eens wakker liggen en malen. Ja, lekker slapen om rustig op te laden, het is een kostbaar geschenk.

En wat nog meer? Waar laad ik verder van op? Ik besluit dat wat mijn dochter zei mooie input is. Inpluggen bij mijn diepste ik. Of bij God. Ik neem me voor om vaker met een mooi nummer of inspirerende podcast op mijn oren op de bank te gaan liggen. Lekker de ogen dicht. Of in de tuin natuurlijk. Vitamine D is ook altijd fijn.
Ik neem vaker bewust een genietmomentje. En misschien moet ik ook maar een keertje vroeg naar bed…

Wat een mooie les van mijn dochter. Ik hoop dat ze dat zelf ook blijft vasthouden!

Heb je zelf een goede tip om op te laden, of een mooi lied of podcast om te luisteren? Deel het onder dit blog. 

door: Marjolijn Vreeken

Marjolijn

Marjolijn

Marjolijn Vreeken woont sinds 2006 in Ypenburg. Ze is getrouwd met Chris en moeder van een zoon en twee dochters. Binnen HECHT is Marjolijn actief als teamleider. Ze is daarnaast actief betrokken bij o.m. Ladies Night Ypenburg en opvoedcursus JONGleren.

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…