[blog] Hoeveel liefdestalen spreek jij?

Gedoe in je relatie. Iedereen heeft er wel eens last van. Niet omdat er geen liefde is, maar omdat we onze liefde op heel verschillende manieren uiten. Als het om de liefde gaat spreken we vaak een andere taal. Dat geldt ook voor mijn vrouw en mij, ontdekten we dit voorjaar toen we samen een relatiecursus volgden in de wijk. Er schijnen 5 liefdestalen te zijn, ik ben benieuwd jij spreekt.

Chiel ruimt regelmatig het huis op. Dat bedoelt hij goed, sterker nog, het is voor hem dé manier om zijn liefde voor Chantal te laten zien. Maar Chantal ziet dat niet. Ze klaagt: “je knuffelt de laatste tijd zo weinig met me! Hou je nog wel van me?” Knuffels, praten, opruimen .. iedereen toont zijn of haar liefde op een andere manier. We hebben allemaal een andere liefdestaal.

Op de cursus ‘Ik ook van Jou’ ontdekten Annelies en ik dat er zeker 5 liefdestalen zijn: 5 manieren waarop mensen hun liefde kunnen uiten en liefde ervaren. Kijk eens waar jij jezelf in herkent, wat ervaar jij als een bewijs dat iemand van je houdt?

1. Liefde is … tijd en aandacht

Als tijd en aandacht jouw liefdestaal is, geniet je enorm van ‘tijd samen’. Een avondje uit, waarbij de ander alleen maar oog heeft voor jou, dat is voor jou echt het summum van geluk. Logisch dat dat meteen ook de manier is waarop jij je liefde aan de ander toont.

2. Liefde is .. fijne dingen zeggen

Als positieve woorden jouw taal zijn, dan heb je het nodig dat iemand hardop zegt dat hij of zij van je houdt. Of je ontzettend leuk vindt. Je zegt zelf ook graag fijne, positieve dingen tegen de ander. Mooie woorden zijn voor jou als een oase in de woestijn.

3. Liefde is .. cadeautjes krijgen

Cadeautjes zijn tastbare tekenen van liefde. Als je deze liefdestaal spreekt, ervaar je een cadeautje als teken van liefde. Je geniet van de moeite die de ander voor jou genomen heeft. Want cadeautjes, hoe klein ook, zeggen je heel veel.

4. Liefde is .. elkaar aanraken

Aanraking is een krachtige manier om te communiceren in een relatie. Het doet veel met je. Dat geldt natuurlijk voor seks, maar als dit jouw voorkeurstaal is, kan alleen een stevige knuffel al wonderen verrichten. Een liefdevolle aanraking zegt meer dan woorden.

5. Liefde is .. de ander helpen

Stofzuigen, opruimen of een lekker ontbijtje klaarmaken. Als je deze taal spreekt uit je je liefde vooral door iets voor de ander te doen. Je voorziet op een praktische manier in iemands behoeften, omdat je van hem of haar houdt.

Leer elkaars liefdestaal

Vijf verschillende talen die allemaal hetzelfde vertellen: ik hou van je! Het is handig om te ontdekken wat jouw taal is. En die van je partner. Al was het maar om elkaar beter te begrijpen.

Je natuurlijk ook een stapje verder gaan en jezelf oefenen in de liefdestaal van de partner. Dus vaker een cadeautje geven, ook al is dat niet jouw liefdestaal. Of vaker hardop zeggen dat je van hem/haar houdt, al is dat voor jou niet nodig.

Leer elkaars liefdestaal begrijpen en spreken. Als je die uitdaging aandurft kan je veel gedoe in je relatie voorkomen. En … je krijgt er veel plezier voor terug.

Ik ook van Jou

Ik heb dit allemaal niet zelf bedacht. De 5 talen van de liefde zijn één van de thema’s op de cursus Ik ook van Jou. Deze relatiecursus werd dit voorjaar voor het eerst gegeven in Ypenburg en Annelies en ik waren erbij als cursisten.
Het was een bijzondere ervaring. Op zeven vrijdagavonden werden wij, net als 15 andere stellen, getrakteerd op zeven heerlijke 3-gangendinertjes. Met elke avond een ander thema waar we samen mee aan de slag gingen. Het was gezellig, leuk, lekker en leerzaam. En voor herhaling vatbaar!

Volgend seizoen staat er weer een Ik ook van Jou-cursus in de planning. Iets voor jullie? Ga naar hecht-lvyp.nl/ikookvanjou/

door: Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…