[blog] Dankbaar voor waspoeder

Je hoeft niet naar de supermarkt en de bioboer. Je kunt ook gewoon de Picnic laten voorrijden en een TooGoodToGo-pakket afhalen. Voor een druk gezin gaat makkelijk en duurzaam prima samen. Toch? Nou, dat geldt lang niet voor iedereen, bedenkt Marjolijn zich. Ze schreef een eerlijk blog  over gemak, geld, dankbaarheid en delen.

Boodschappen doen met m’n peuterpuber is een uitdaging. Terwijl zij met haar mini-karretje door de paden racet probeer ik m’n lijstje af te werken. Geen tijd om prijzen te vergelijken of op aanbiedingen te letten, ik ben al blij als we zonder al te veel schade de kassa bereiken. Gelukkig is er de Picnic-student. Elke week rijdt hij voor in zo’n schattig elektrisch autootje en draagt de zware boodschappen de keuken in. Lege flessen kunnen mee, plastic tasjes worden gerecycled. Ideaal.

Afbeeldingsresultaat voor toogoodtogo delft"

En voor de duurzame touch, en omdat we wel van verrassingen houden, ‘redden’ we af en toe een TooGoodToGo pakket: een doos vol producten die op de datum zijn en dus direct op moeten. Mijn kids zijn enthousiast, de tompoucen en lekkere broodjes zijn hier zo weg. Ikzelf kan creatief aan de slag met de overige producten. En zit er eens iets minder populairs bij, dan geef ik het weg aan een buurvrouw die wél van mosselen houdt.

Het kan ook heel anders. Een vriendin van me deed mee aan een challenge. Ze moest een week lang van het minimum rondkomen, om zo geld in te zamelen voor kinderen in armoede. Het viel haar tegen. Elke dag rekenen hoe je dag doorkomt. Geen geld voor kaas, fruit en chocola. Geen keuzevrijheid, niks duurzaamheid.

Een weekje op het minimum is nog te doen,
maar als dat je leven is .. maand in, maand uit.

Armoede is dichterbij dan je denkt. Ook in onze wijk. Vraag het maar aan de mensen van de Voedselbank in Leidschenveen en Ypenburg. Ik sprak ze laatst omdat HECHT samen met hen de decemberactie Omgekeerde Adventskalender organiseert. En het raakt me weer. Hoeveel wijkgenoten van een minimum moeten rondkomen en afhankelijk zijn van zo’n wekelijks voedselpakket.

Bovenaan het lijstje van producten die mensen nodig hebben staan shampoo en tandenborstels. Producten die ik altijd op voorraad heb, gedachteloos uit de kast pak. Zo gewoon. Maar voor heel veel gezinnen in de wijk dus helemaal niet! 

De Omgekeerde Adventkalender begint eigenlijk pas op 1 december. Maar ik wilde niet wachten. Terwijl ik rijst, tandpasta en wasmiddel in de doos doe, bedenk ik me hoe verwend ik eigenlijk ben. Ik hoef niet op prijzen te letten en kan voor de lol duurzaam zijn. Kan kopen wat ik nodig heb. En meer.

Laat ik maar dankbaar zijn. En delen.

Laat ik maar dankbaar zijn. Dankbaar dat ik kan delen, zonder me zorgen te maken over dat extra pak rijst. Dat bestel ik gewoon mee bij de Picnic. Niks moeilijk. Ik weet dat het goed terecht komt en deel met een blij hart. Mijn kids doen enthousiast mee aan het vullen van het adventpakket. Zij leren hier een hoop van. Elke dag 1 product in de doos. Omdat elke dag iets kleins voor een ander uiteindelijk een doos vol moois maakt!

En dat niet alleen. Ik ben ook weer dankbaar voor m’n eigen shampoo, waspoeder en al die gewone dingen. Ik doe het voor een ander, maar dit project maakt me rijk. Van binnen.

----------------------------------------------------------

Wil je meedoen aan de omgekeerde adventskalender?
Stuur dan een mailtje haar advent@hecht-lvyp.nl voor meer info en om je aan te melden. 

Kan jij zo’n pakket goed gebruiken? Mail ons dan ook via advent@hecht-lvyp.nl!
Je verhaal en je gegevens zijn helemaal veilig bij ons. We delen het met niemand!

door: Marjolijn Vreeken

Marjolijn

Marjolijn

Marjolijn Vreeken woont sinds 2006 in Ypenburg. Ze is getrouwd met Chris en moeder van een zoon en twee dochters. Binnen HECHT is Marjolijn actief als teamleider. Ze is daarnaast actief betrokken bij o.m. Ladies Night Ypenburg en opvoedcursus JONGleren.

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…