[blog] Spirituele spierpijn, bestaat dat?

M’n armen doen flink zeer. Spierpijn. En het is nog m’n eigen schuld ook. Ik heb veel te hard getraind bij onze nieuwe community FIT, die ik samen met crossfit-trainer Harry organiseer. We noemen het training voor het lijf, je hoofd en de rest. Terwijl ik héél voorzichtig m’n arm probeer te strekken denk ik: ‘zou er ook iets als spirituele spierpijn bestaan? 

Ik doe mee aan FIT – de nieuwe sportcommunity bij Crossfit Immersive in Leidschenveen. Onder professionele leiding van crossfit-trainer Harry beulen we ons 45 minuten af. Tijdens de cooling-down hijgen we na en kletsen we wat door over onze ‘fitheid-doelstellingen’ en hoe we elkaar daarin kunnen stimuleren. Erg gezellig, afwisselend, intensief en zinvol.

Harry en ik ‘doen’ FIT samen. Harry helpt ons om fysiek fit te worden en te blijven. Aan mij de eer om na afloop het gesprek te helpen over onze mentale en ‘spirituele’ fitheid. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Duidelijke doelstellingen

Werken aan je lijf is concreet. Je voelt direct dat je iets gedaan hebt en als je het net zo overdrijft als ik, voel je het twee dagen later zeker. Bij FIT werken we met duidelijke doelstellingen. Ikzelf wil bijvoorbeeld 3x per week sporten en m’n streefgewicht van 70 kg halen. We zijn gestart met een nulmeting en checken regelmatig hoe we ervoor staan. Harry geeft ook persoonlijke adviezen over gezonde voeding en je lifestyle.

Hoe train je je mind?

Werken aan je lichaam is niet alleen leuk, het is ook belangrijk. Net zo belangrijk als zorgen voor je binnenkant, voor je hart, je ziel ..of hoe je het ook maar noemt. Dat zou mijn inbreng moeten zijn bij FIT. Het hoeft allemaal niet zwaar, maar toch. Hoe doe je dat? Zou je bij je spirituele fitheid ook doelen kunnen stellen, stappen zetten en elkaar verder helpen?

Want ik ben opgeleid als theoloog. Als professional (lees: dominee) zou ik mensen moeten kunnen begeleiden en verder helpen in hun spirituele lifestyle. Ik zou advies moeten kunnen geven over de conditie van hun ziel en hoe je spiritueel fit kunt blijven.

Food for thought

Hoe pak je dat aan? Zou ik een nulmeting moeten aanbieden? ‘Meet het gewicht van je ziel’  of ‘wat is de omvang van jouw innerlijk’? Ik zou, net als Harry, handvatten willen aanreiken, zoals: hoe train je je ziel, hoe verhoog je de conditie van je geest en wat te doen bij spirituele spierpijn? Harry geeft deskundige en trefzekere antwoorden op onze sportvragen, zou ik dat ook moeten kunnen als het gaat om onze ‘ziel-vragen’.

Ik ben er nog niet uit. Bestaan er op mijn terrein eigenlijk wel trefzekere antwoorden? En spirituele spierpijn, wat is dat precies? Ik weet het nog niet. In ieder geval genoeg food for thought. En ook alvast een vraag voor jou: ‘Hoe train jij je binnenkant?’

PS

Er is nog plek bij FIT. Voor iedereen die onder topbegeleiding wil werken aan de conditie van zijn lichaam en na afloop wat wil napraten en filosoferen over de conditie van zijn ziel. Dat laatste moet je vooral niet te zwaar opvatten, hoor. Voor je het weet heb je spirituele spierpijn ?

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…