[advent-blog] Wachten is gezond

      Geen reacties op [advent-blog] Wachten is gezond

Het begint steeds eerder. Pepernoten in augustus. Oliebollen in de herfstvakantie. En, ja, ook bij ons staat de kerstboom al te schitteren in de kamer. Op 3 december. En waarom niet? Nou, misschien omdat het advent is? Advent is oorspronkelijk een tijd van wachten. En .. zeg ik tegen mezelf: dat zou best eens gezond kunnen zijn.

Lang geleden, toen de dagen nog echt donker waren, zetten mensen ook al eerder kerstbomen neer. Maar, de kaarsjes werden pas aangestoken als het Kerst was. Geen dag eerder! Zo werd de Adventstijd, de vier weken voor Kerst, echt een tijd van wachten. Je keek ernaar uit, straks mogen de lichtjes aan! Tot die tijd was je gedwongen om ‘in het donker’ de dagen af te tellen. Leren verlangen naar het licht.

Geduld is niet onze beste kwaliteit

Dit soort wachten zijn we helemaal kwijtgeraakt. We bepalen ons eigen ritme. Onze verlangens bevredigen we meteen, vaak met maar één druk op de knop. Vandaag voor 23 uur besteld, morgen in huis. Of desnoods vandaag nog. Dat is natuurlijk handig, maar er gaat ook veel verloren. Geduld, afzien van… het zijn niet onze beste kwaliteiten.

Advent zet je stil en helpt je verlangen naar licht

In de christelijke traditie heeft men daar iets moois op gevonden: de adventskalender. Dat heeft niet heel veel te maken met de chocolade-, bier- of kraslot-kalenders die nu in de winkels liggen. Allemaal prima, maar ik bedoel nu een adventskalender die je helpt om heel bewust van het donker naar het licht toe te leven. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Eerst één, dan twee, dan drie .. zo wordt het elke week een stukje lichter.

Dat lage tempo, dat wachten op een volgend lichtje, dat heeft iets gezonds. Werkt zuiverend. Niet ineens alle lichten aan, maar leren wachten. En stilstaan bij het donker, dat er ook is. Advent is niet oppervlakkig. Het zet je ook stil bij ellende, onrecht en eenzaamheid in de wereld. Ver weg, maar ook dichtbij. En bij de duistere kanten van je eigen leven – veroordeling, afgunst, gebrek aan liefde en echte aandacht.

De adventskalender leert je wachten en verlangen naar het Licht. Het is een gezond ritme. Elk jaar weer, vier weken van geduld en afwachten. Maar dan .. dan is het ook echt kerstFeest! Met een hoofdletter.


Doe mee met de ‘omgekeerde adventkalender’
want … Advent is ook een tijd om iets te doen!

Advent is een tijd van wachten, maar ook tijd om iets te doen. Daarom organiseert HECHT de ‘omgekeerde adventskalender’ voor de wijk. Je kunt meedoen door elke dag tot kerst 1 item in een mand of doos te verzamelen voor een gezin uit de wijk. Een gezin dat het nodig heeft. Een mooie manier om dagelijks even stil te staan bij je medemens. Om te geven of te ontvangen. Het is allebei even belangrijk. Een mooi ritme op weg naar Kerst.

Meedoen?!
Wil je een kerstmand maken of ontvangen? Welkom!
Mail naar marjolijn@HECHT-lvyp.nl dan krijg je alle informatie in je mailbox.


door: Arnout FranckeArnout Francke werkt als buurtdominee in en voor HECHT Leidschenveen Ypenburg. Zijn doel: ontmoeting en verbinding creëren.
Arnout ontmoet je graag om door te praten over het onderwerp van dit blog of wat je ook maar op je hart hebt. Liefst bij een goede bak cappuccino 😉
Laat een reactie achter onder dit blog of mail naar Arnout@HECHT-LvYp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.