[blog] Durf te vragen en .. geniet!

Grappig eigenlijk, als voetbalvader wil ik best even omrijden om kinderen van een ander op te pikken. Maar om zelf zo’n vraag in de groepsapp te posten? Dat doe ik niet zo snel. Waarom eigenlijk niet? Waarom is hulp vragen zo lastig? En hoe vraag je goed om hulp?

Toen haar man drie jaar geleden overleed kwam een jonge moeder in Ypenburg er plotsklaps alleen voor te staan. Laten we haar Esther noemen. Esthers drie kinderen zaten nog op de basisschool. Alles in je eentje regelen, hoe doe je dat? Je kunt natuurlijk mensen om hulp vragen. “Maar ik vond dat zo moeilijk,” vertelde ze me. “Je wilt de ander gewoon niet tot last zijn.”
Ik snap dat wel. En ook dat je als zelfstandig mens je eigen boontjes wilt kunnen doppen en onafhankelijk zijn. Hulp vragen maakt je afhankelijk van een ander. Dat is moeilijk en soms ook je eer te na.

Hulp vragen moet je leren

Pas toen het écht niet meer ging, besloot Esther om de stoute schoenen aan te trekken en om hulp te vragen. Je gelooft het niet, maar het eerste wat ze te horen kreeg was ‘nee’. Dat was vast een eerlijk antwoord, maar het deed flink pijn en maakte de stap naar een volgende hulpvraag er niet gemakkelijker op. Toch heeft ze doorgezet en daar heeft ze een hoop van geleerd. Zoals deze lessen:

1.     Hulp nodig? Stel een concrete vraag 
Als je ergens hulp bij kunt gebruiken, wees dan ook heel concreet. Vraag bijvoorbeeld: ‘wil je komende dinsdag voor me koken?’. Dat maakt het voor de ander makkelijk om iets concreets voor je te doen. En, als het niet uitkomt, om eventueel een alternatief voorstel te doen. Dus misschien dinsdag niet, maar donderdag wel.

2.     Hulp nodig? Zoek het dicht bij huis
Esther vond het een openbaring dat hulp vaak uit onverwachte hoek kwam. Zoals een buurvrouw of moeder op school, mensen waar ze niet heel close mee was. Haar advies: zoek het ook eens wat dichter bij huis, bij mensen die vlakbij je in de buurt wonen.

3.     Hulp nodig? Draai het om
Vind je het, net als Esther, lastig om hulp te vragen? Draai het dan eens om. Stel nu dat iemand jou om hulp zou vragen, zou je dat vervelend vinden? Of raar? Waarschijnlijk niet. Dus: aarzel niet, durf te vragen en geniet van wat je krijgt.

Ken jij mensen aan wie je direct hulp kunt vragen? Of kunt geven? HECHT gelooft in de kracht van ontmoeting en verbinding. Omdat mensen die elkaar kennen makkelijker voor elkaar klaar staan. Daarom organiseren we verschillende ontmoetingen in Leidschenveen en Ypenburg. Op deze website lees je er meer over.

Reageren?
Herken je je in het verhaal van Esther? Heb je nog andere ervaringen of tips over hulp vragen en hulp geven? Deel ze hieronder. Ik kijk uit naar je reactie!

Door:
ds Arnout Francke – geloofspionier HECHT Leidschenveen Ypenburg.

Arnout Francke

Arnout Francke

Arnout is HECHT’s buurtdominee. Hij is er ook voor jou, hij luistert en helpt met openheid en respect voor de manier waarop jij in het leven staat. Arnout is gehouden aan zijn beroepsgeheim. Je verhaal is dus veilig!

Meer blogs

[column] In de piepzak

‘Ik hoor echt niks’ zei m’n man vorige zomer. Net als het jaar daarvoor. Maar sinds dit voorjaar hoort hij ‘m eindelijk ook: de pieptoon.…