Wijkbewoners maken 120 kerstpakketten voor stadsgenoten in Moerwijk

persbericht – 22 december 2020

HECHTs Omgekeerde Adventkalender

“Dit is naastenliefde die we altijd willen. Zeker in deze periode,” zegt stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Ze is één van de 120 deelnemers aan de Omgekeerde Adventskalender, waarbij wijkbewoners een kerstpakket bij elkaar sparen voor een arm gezin in Moerwijk. De pakketten werden deze week ingezameld en, net voor Kerst, afgeleverd.

Bij een adventskalender krijg je elke dag iets leuks voor jezelf. De Omgekeerde Adventskalender werkt precies andersom: je geeft elke dag iets voor een ander.
“Een ontzettend goede actie,” vindt stadsdeeldirecteur Petra Sevinga, die zich ook persoonlijk aanmeldde om een pakket samen te stellen voor een huishouden in de armste wijk van Nederland, Moerwijk. Ze maakte een pakket voor een alleenstaande moeder met een tienerdochter. “Al weet je de naam niet, je weet wel voor wie je het doet. Ik heb continu gedacht: wat zouden mijn eigen tienerdochter en ik zelf leuk en lekker vinden om te krijgen? En dat heb ik gekocht. Nu maar hopen dat de ontvangers vinden dat we de goede dingen hebben gekozen.”

(tekst loopt door onder de foto)

Meer dan een pakket producten

Initiatiefnemer Marjolijn Vreeken organiseert de decemberactie namens HECHT al voor de derde keer. Maar niet eerder was het zo’n groot succes. “We zijn dit keer echt overspoeld door reacties,” vertelt ze. “Juist in een tijd dat mensen hier in de wijk het ook minder makkelijk hebben, dat er dan toch zoveel mensen zijn die zo gul willen delen met anderen. En er iets van zichzelf insteken. Dat is zo mooi.”

Petra Sevinga is niet de eerste spaarder die vandaag een boodschappentas met kerstpakket komt inleveren. Ze is geraakt door de hoeveelheid tassen die er al staan. “Ongelooflijk. Dat maakt me wel trots op onze wijk. Zeker als je ziet hoe goed al die tassen gevuld zijn, de persoonlijke cadeautjes die eruit steken en de wenskaartjes eraan. Dat is het mooie hiervan: het gaat niet alleen maar een pakket producten, maar echt iets persoonlijks.”

(tekst loopt door onder de foto’s)

Over de grenzen van je eigen wijk

Voor de Omgekeerde Adventkalender werkt HECHT Leidschenveen Ypenburg samen met zusterorganisatie Geloven in Moerwijk en Voedselbank Haaglanden. “Het is mooi dat organisaties zo samenwerken,” zegt stadsdeeldirecteur Sevinga. “Er is in onze wijk zeker ook armoede, maar er zijn ook veel mensen die het goed hebben. In Moerwijk ligt die verhouding net wat anders. Met deze actie kijken we over de grenzen van onze eigen wijk heen om stadgenoten te helpen. Dat is naastenliefde die we altijd willen, zeker in deze periode.”

Maar de actie heeft ook een positief effect in onze eigen wijk, weet Marjolijn Vreeken. “De kracht is dat je het thuis samen doet. Dat horen we ook veel terug, dat hele gezinnen samen bezig zijn om een zo leuk mogelijk pakket samen te stellen. En mensen attenderen hun buren. Zo brengt de Omgekeerde Adventskalender wat licht in Moerwijk, maar net zo goed in Leidschenveen Ypenburg.”